Kulttuuritempaus onnistui yli odotusten

03.12.2022

OP_Kulttuuritempaus_2022.jpg

Vaikka Tampereesta ei tullut seuraavaa suomalaista Euroopan kulttuuripääkaupunkia, työ ei mennyt hukkaan. Tehtyjä suunnitelmia toteuttaa nyt ’Operaatio Pirkanmaa’. Tänä syksynä se on tarjonnut pirkanmaalaisille hienon kattauksen erilaisia maksuttomia kulttuuritempauksia.  

Hain mukaan ja tempausidea "Kaupunkipuu taideteoksena" toteutui veistotapahtumana 30.11.-2.12.2022 Tampereen Sorsapuistossa. Halusin veistotapahtuman kaupunkipuistoon, koska puistopuut ovat asukkaille tärkeitä. ’Operaatio Pirkanmaa’ järjesti tapahtumaluvan ja Tampereen Infra Oy oli hienosti juonessa mukana. Tampereen varikon hakekasasta löytyi veistettäväksi kunnon pölli.

Tavoitteena oli tehdä Sorsapuistoon sopiva yhteisöllinen taideteos ensimmäistä kertaa moottorisahaan tarttuvien kanssa. Tapahtuma vaati kolmen päivän osallistumisen, joten osallistujat arvottiin ennakkoon ilmoittautuneiden kesken kuukautta ennen tapahtumaa. Saatiin ryhmä, joka oli tosi sitoutunut, innostunut ja rohkea. Tempaistiin yhdessä moottorisahaveistokurssi, joka oli samalla työnäytös ja yleisötilaisuus.

Ensimmäisenä päivänä pidettiin suunnittelupalaveri, jossa päätettiin mitä puulle tehdään. Kerroin perusasioita ja sitä, miten kurssilla toimitaan. Tämä tekeminen oli meille kaikille uutta. En ollut itsekään koskaan nähnyt, että kymmenen veistäjää veistää samaa puuta. Veistossuunnitelman jälkeen puhuttiin pitkään sahoista, varusteista ja turvallisuudesta. Turvallisuus oli tärkeintä nyt, kun käytiin saman puun kimppuun.  
 
Toisena päivänä aloitettiin sahaaminen. Veistäjien ei tarvinnut kuin tulla paikalle, kaikki varusteet olivat valmiina. Puettiin turvahousut, kengät, silmä- ja kuulosuojaimet, työtakit ja tartuttiin sahoihin. Muutama veistäjä tuli suoraan toimistotöistä ja pääsi sahaamaan kuin valmiiseen pöytään. Muutos töiden ja työvaatteiden osalta olikin melkoinen.
 
Myös sahat, öljyt ja polttoaineet olivat valmiina paikan päällä. Käytössä oli 15 sahaa, joissa kaikissa oli carwing laippa. Tekeminen on veistolaipalla helpompaa ja huomattavasti turvallisempaa. Näin ei tule sitä vaarallista takapotkua sahoihin. Ja kun lähekkäin sahattiin, Eko100 oli taas hyvä valinta.  

Kaksi päivää sahattiin klo 12-17. Välillä grillattiin, taukojumpattiin, juteltiin, naurettiin, vaihdettiin kokemuksia, opeteltiin uusi sahankäyttötaito, putsattiin aluetta purusta, otettiin paljon valokuvia, oltiin lahtien ja median haastateltavina, verkostoiduttiin, vaihdettiin puhelinnumeroa, sometettiin ja ihmeteltiin, kuinka hieno työ saatiin aikaan.
 
Satoja kaupunkilaisia kävi meitä katsomassa. Uteliaita oli tosi paljon. Tällaista ei ole Suomessa nähty aiemmin, kymmenen sahaajaa teki samaa moottorisahaveistosta. Paikalla kävi myös YLE Tampereen toimittajat ja Seura -lehti. Juttu tapahtumasta ilmestyy loppuvuoden aikana.
 
Pölli oli mahtava ja veistimme siitä yhdessä uuden penkin, joka herätti henkiin Tampereen entisen eläintarhan. Käykäähän katsomassa ja testaamassa. Veistäjien nimet löytyvät veistoksesta ja veistos jää puistoon ensi syksyyn saakka. Sitten se siirretään erään gallerian pihaan loppusäilytykseen ja ihmisten nähtäville. Siitä lisää sitten, kun aika on.
 
Sydämellinen kiitos kaikille veistämässä olleille! Huippu porukka, oli älyttömän mukavaa. Operaatio onnistui täydellisesti. Yli odotusten. Se oli myös hieno päätös tämän vuoden kiireille ja loistava aloitus tulevalle vuodelle. Ensi vuonna tulee 25 vuotta täyteen siitä, kun ensimmäisen kerran tartuin moottorisahaan.  Saattaa olla muitakin tempauksia luvassa…
 
- Juha - 
 
P.S.
Erityiskiitokset ’Operaatio Pirkanmaan’ väelle ja uudelle toimintatavalle. Käänteinen kilpailutus on ohjelman toteuttajalle helppo tapa päästä mukaan yhteiseen ohjelmaan. Mukaan hakeminen ja laskutus oli helppoa sähköisillä lomakkeilla. Luvat hoidettiin. Viestintäohjeet olivat selkeät. Mainontaa varten oli käytössä valmiita mainospohjia. 
 
Tempaukseen osallistuivat Timo Seppälä, Taru Kiiski, Kati Korhonen, Peetu Hannukainen, Esa Leppänen, Jari Rantanen, Virpi Muikku ja Outi Hurskainen Juha Käkelän johdolla. YLE:n Tampereen toimituksen väki kävi paikalla, katso tunnelmia paikan päältä.

11.02.2024Moottorisahaveistokurssit 2024
31.12.2022Puutaiteilijasta lisäarvokumppaniksi -tuotekehitysprojekti 2023
03.12.2022Kulttuuritempaus onnistui yli odotusten
01.11.2022Kulttuuritempauksessa veistetään
11.06.2022Moottorisahat lauloivat Tornionjokivarressa
15.05.2021Moottorisahataide seilaa maailman merillä
28.01.2020365 Karhua
26.11.2019Moottorisahaveistoa vuodesta 1998
02.07.2014Veistoksen puun valinta
07.01.2013Jääveiston SM-kisat Särkänniemessä 15-17.02.2013

Siirry arkistoon »